Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2005

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΤΥΡΑΝΝΙΑ

''Η δημοκρατία, ακόρεστη και άπληστη, δεν σκέπτεται τίποτε άλλο παρά την ελευθερία της, που την θεωρεί το ανώτατο αγαθό. Σε μια δημοκρατία δεν ακούς να γίνεται λόγος παρά μόνο για ελευθερία! Ακούς πως είναι το μόνο μεγάλο ανθρώπινο αγαθό, που κινδυνεύει συνεχώς.
Η υπερβολική αυτή αφοσίωση στην ελευθερία συνοδεύεται από μια περιφρόνηση για οτι άλλο που οδηγεί στην τυραννία.
Όταν σε μια πολιτεία ο λαός διψάει για ελευθερία και τύχει να έχει ασυλλόγιστους αρχηγούς που του την κερνάν άκρατη, τότε ο λαός πίνει και μεθάει, κι αν οι αρχηγοί τους δεν θελήσουν να τους δώσουν όση ελευθερία ζητούν, τους κατηγορούν και τους τιμωρούν θεωρωντάς τους προδότες. Κι αρχίζει τότε ο λαός να περιφρονεί και να προπηλακίζει όσους από τους πολίτες σέβονται ακόμα την εξουσία και τους χαρακτηρίζει σαν εθελόδουλους. Μια τέτοια κατάσταση γεννάει κι άλλα κακά. Γίνεται μια βλαβερή εξίσωση. Ο δάσκαλος φοβάται και κολακεύει τον μαθητή, κι ο μαθητής περιφρονεί ή τον παιδαγωγό, και γενικά, οι νέοι θέλουν να είναι ίσοι με τους γέρους κι αυτοί πάλι προσπαθούν να νεάζουν από φόβο μην φανούν οπισθοδρομικοί! Άνδρες και γυναίκες γίνονται ίσοι στις σχέσεις τους. Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν σε κάθε πολίτη τέτοιο φόβο μην χάσει την ελευθερία του, τόση καχυποψία, ώστε είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί σε κάθε υποθετικό κίνδυνο και στο τέλος δεν λογαριάζει τίποτε πια, ούτε γραφτό, ούτε άγραφτο νόμο, και δεν υπακούει σε τίποτα.
Κι απ΄αυτήν την κατάσταση δημιουργείται η Τυραννία.''

Γραμμέμα απο τον Σωκράτη, πριν 2500 χρονια, είναι εντυπωσιακό πόσο σύγχρονα είναι αυτά τα λόγια και πόσο εύκολο είναι να δούμε όλα αυτά τα γεγονότα να συμβαίνουν ηδη. Το καρκινωμα της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας συμπαρασυρει τον αριο πολιτισμο σε ενα πρωτογνωρο τελμα...

Ετικέτες ,