Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2006

Ο προφήτης και πούστης Ιοήλ

Ο προφήτης και πούστης Ιοήλ έζησε στις μέρες του μεγάλου σολομώντος και αξιώθηκε απ'τον Γιαχβέ το μέγιστο των αξιωμάτων.
Ο προφήτης και πούστης Ιοήλ πριν κληθεί ήτο ποιμήν στις όχθες του ποταμού ιορδάνου και επειδή ήτο πιστός και ευσεβής (βρωμο)εβραίος έλαβε την κλήση απ'τον θεό ως εξής.
Ένα πρωινό, μετά από ένα γερο τσιμπούσι, άφησε για λίγο τα πρόβατα του και πήγε σε ένα ήσυχο και απάνεμο μέρος να χέσει. Μόλις έχεσε σηκώθηκε (χωρίς να σκουπιστεί ο βρωμοεβραιος) και, ω του θαύματος, τι να δει , η σβουνιά απ'τα σκατά είχε πάρει το σχήμα ενός μεγαλειώδους ναού. Γονάτισε τότε ο πιστός Ιοήλ, ο μέλλων, προφήτης και πούστης, και παρακάλεσε το θεό για βοήθεια. Πράγματι άγγελος κυρίου ήρθε επιτόπου και μίλησε στον γονυπετή Ιοήλ.
- Ω Ιοήλ αγνέ (βρωμο)εβραίε σε εσένα έλαχε η τύχη να βοηθήσεις να χτιστεί ο μεγάλος ναός στα Ιεροσόλυμα! Άκου τι πρέπει να κάνεις…
Και ο άγγελος έδωσε οδηγίες στον πιστό Ιοήλ πως έπρεπε να προετοιμαστεί για το μεγάλο έργο που θα αναλάμβανε.
40 ημέρες προσευχόταν τρώγοντας μόνο τσουκνίδες και πίνοντας δροσοσταλίδες, ενώ παράλληλα ο καυτός ήλιος της Ιουδαίας σκλήρυνε τα σκατά ώστε να γίνουν ευκόλως μεταφερόμενα.
Μετά από αυτό ο προφήτης και πούστης Ιοηλ πήρε το σχέδιο του ναού (σε σκατά) και ξεκίνησε για τα Ιεροσόλυμα. Στο δρόμο διέδιδε σε όλους το μεγάλο θαύμα και σύντομα ένα μεγάλο πλήθος λαού τον ακολουθούσε. Απ'την μεγάλη πίστη όμως του κόσμου κινδύνευσε η αποστολή, γιατί οι απλοί πιστοί δεν ήθελαν να δουν μόνο το σχέδιο (από σκατά) του ναού αλλά να το αγγίξουν και άλλοι να το ασπαστούν. Ευτυχώς όμως άγγελος προφύλασσε μέρα και νύχτα το σχέδιο (και τα σκατά) και έτσι έφθασαν σώα και αβλαβή στα Ιεροσόλυμα.
Εκεί ο προφήτης και πούστης Ιοηλ άρχισε να κηρύττει το λόγο του θεού και σύντομα έφθασε το κήρυγμα του στα αυτιά του σολομώντα. Κίνησε λοιπόν να τον δει. τότε όμως ο σολομών ητο υπό την επήρεια ιερέων του βααλ και κώφευε στο κήρυγμα του πιστού Ιοήλ, τον απείλησε μάλιστα ότι θα τον σκοτώσει αν δεν έφευγε. Ο πιστός όμως προφήτης και πούστης Ιοηλ έμεινε ακλόνητος και κάλεσε τον σολομώντα να μετανοήσει αλλιώς η οργή του γιαχβε θα έπεφτε επάνω του. Τότε οι στρατιώτες του βασιλιά έβγαλαν με τη βία τον προφήτη και πούστη Ιοηλ και τους οπαδούς του απ'την πόλη ενώ πολλοί (βρωμό)εβραίοι τον χλεύαζαν και τον λοιδορούσαν.
Έξω από την πόλη Ο προφήτης και πούστης Ιοηλ προσευχήθηκε στο γιαχβε να τιμωρήσει τους ασεβείς, όπερ και έγινε. Για 40 ημέρες ο βασιλιάς σολομώντας και όσοι είχαν μείνει πιστοί στον βααλ και είχαν απαρνηθεί τον γιαχβέ δεν μπορούσαν να χέσουν. είχαν πρηστεί τα έντερα τους από σκατό που δεν έφευγε και όλη η πόλη βρωμούσε γιατί συνέχεια έκλαναν και έκαναν εμετό. Ο βασιλιάς σολομώντας τότε είδε την δύναμη του αληθινού θεού μετανόησε εκτέλεσε τους ιερείς του βααλ έκαυσε το είδωλο του και γονυπετής πήγε στον πιστό Ιοήλ που τον περίμενε Έξω από τα τείχη.
Ο προφήτης και πούστης Ιοηλ του μίλησε για το θαύμα και ο σολομών επείσθη να κτίσει το ναό. Κάλεσε λοιπόν τους καλύτερους αρχιτέκτονες του Βασιλείου να μελετήσουν τα σχέδια (από σκατά). Πράγματι οι πιο σοφοί άντρες του Βασιλείου έμειναν έκθαμβοι από τα όμορφα σχέδια και ξεκίνησαν να φτιάχνουν τον μεγάλο ναό. τότε έγινε δεύτερο θαύμα και όλη οι άπιστοι που μετανοήσαν άρχισαν να χέζουν σκατά 40 ημερών ευγνωμονώντας τον γιαχβε για την μεγαλοψυχία του. Τα σκατά μάλιστα αυτά λόγω έλλειψης πέτρας χρησιμοποιήθηκαν για τα θεμέλια του ναού.
Όμως και καθώς ο ναός έφθανε στο τέλος του οι αρχιτέκτονες παρατήρησαν πως ο ναός δεν θα είχε τρούλο αφού τα σχέδια δεν έδειχναν κάτι. Παρακάλεσαν λοιπόν τον προφήτη και πούστη Ιοηλ να χέσει λίγο ακόμα στην κορυφή. Ο καλός όμως Ιοήλ απ’την μέρα που εκλήθη στο αξίωμα του εξακολουθούσε να τρωει τσουκνίδες και να πίνει δροσοσταλίδες και δεν είχε χέσει ούτε μια φορά. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα πάλι ο σοφός Ιοήλ έδωσε λύση.
- Ψάξτε μέσα στην κωλοτρυπίδα μου και θα βρείτε υπολείμματα σκατών αφήστε να πέσουν πάνω στα άλλα για να ολοκληρωθεί το θαύμα.
Πράγματι έτσι και έγινε. αλλά έπρεπε να ψάξουν βαθιά μέσα στη χαλαρή κωλοτρυπίδα του Ιοήλ, γιατί το σκατό που είχε μείνει ήταν ψηλά στο κωλάντερο. έτσι 10 γεροδεμένοι και αγνοί νέοι είχαν χώσει τις δεξιές τους χείρες στα κολοβαρδουλα του πιστού Ιοήλ που με υπομονή (και καύλα) υπέμεινε αυτό το μαρτύριο μένοντας πιστός στο γιαχβε. Και Εκεί που είχαν απελπιστεί ότι δεν υπάρχει ίχνος σκατού και η κωλοτρυπίδα του Ιοήλ είχε λάβει βιβλικές διαστάσεις, ξαφνικά ο πιο μικρός και αγνός απ'τους 10 νέους (ονοματο Μαρδοχαιος Μπεν Λεβι) βρήκε ένα ψήγμα σκατού που με τρεμάμενα χέρια άφησε να πέσει πάνω στα σχέδια του ναού. Και Πράγματι όλοι με δάκρυα στα μάτια είδαν τον ναό να παίρνει ολοκληρωμένη μορφή.
Τότε κατεβαίνει άγγελος κυρίου και βλέποντας τον Ιοήλ γονατιστό Μπροστά στα σχέδια (από σκατά) του μεγάλου ναού και από πίσω 9 νέοι να έχουν τα χέρια τους στην, απίστευτα μεγάλη, κωλοτρυπίδα του είπε
- μπράβο Ιοήλ τώρα είσαι προφήτης είσαι και πούστης.

Ετικέτες

1 Comments:

Anonymous unclejack said...

χαχαχα. άψογο.
88

27 Απριλίου 2006 - 12:42 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home