Σάββατο, Απριλίου 15, 2006

ΑΓΙΕΣ ΜΠΙΤΣΝΕΣ 3



Τωρα που κοπασε το νταβαντουρι με τον "αγιο" βησαριωνα και το ομορφο σκηνικο που στηθηκε για να τονωθουν οι πεσμενοι τζιροι του μαγαζιου (αλλιως Ορθοδοξος Εκκλησια Ελλαδος) πρεπει να αναφερθει οτι η εκμεταλευση του πιστου (και ηλιθιου) ποιμνιου (παντα τα προβατα ειναι χαζα αλλιως δεν θα καθοταν να τα σφαζουν) ειναι μια αρχαια συνηθεια καθοτι ο αγιος πουλαει και ας μη γελιομαστε ολοι θελουν κατι απο τον αγιο για να τους βοηθαει στις δυσκολες στιγμες (συνηθως βεβαια λαμβανουν μονο ενα μερος της ανατομιας των αρρενων αγιων γιατι δεν μπορουν να γινονται συνεχεια θαυματα θα χαθει το σασπενς)
Ετσι ειχε παρατηρηθει (στο μεσσαιωνα κυριως και μειωμενο συνεχως χρονο με το χρονο, χωρις δυστυχως να εχει εξαληφθει ακομα, οσο επικρατουσε η επιστημη και το πνευματικο και βιωτικο επιπεδο ανεβαινε) να "κυκλοφορουν" τονοι απο το "αγιο" ξυλο του σταυρου του χριστου χιλιαδες τμ σινδονιων οπου τυλιχθηκε μετα και αλλα ωραια, ενδεικτικα μιας ακμαιας αγορας που ειχε αναγκη απο τα συγκεκριμενα προιοντα ασχετως αυθεντικοτητας.
Ετσι και σημερα καθε μονη και αγιος καθε μητροπολη και θαυμα, μοιρασμενα ετσι ωστε οι φτωχες μητροπολεις ναχουν πιο πολλα events ενω οι πλουσιες να εχουν καλυτερους τζιρους.
Το παρακατω αποσπασμα ειναι ενδεικτικο και ολοκληρο το αρθρο βρισκεται στην επισυναπτομενη ιστοσελιδα της (καταλλα βρωμερης και πασοκικης) ελευθεροτυπιας.

Αρκεί το δείγμα που διασώζει ο Ζαμπέλιος στην εν λόγω σημείωση:
Πρόκειται για λίγους «ιάμβους» -που τους «παρενέβαλεν εν τη συλλογή αυτού ο εκδότης των επιστολών Θεοδώρου του Στουδίτου». Αυτό το ποίημα, «σατυρίζον την πίστιν εις τα λείψανα των Αγίων και Μαρτύρων, και λίαν αστείως περιχλευάζον την μανίαν λειψανοθήρου τινός Ανδρέα μοναχού», πιθανότατα το έγραψε ο Χριστόφορος, Επίσκοπος Μυτιλήνης -κι είναι πανηγύρι σκέτο: Ο ποιητής κάνει πρώτα απολογισμό των θησαυρών που έχει ο θεοφοβούμενος συλλέκτης και μετρά 10 χέρια του μάρτυρος Προκοπίου, 15 γνάθους του Θεοδώρου, 8 πόδια του Νέστορος, 4 κάρες του Γεωργίου, 5 μαστούς της Βαρβάρας, 12 οστά του βραχίονος του Δημητρίου και («ω της πληθύος!») 20 κνήμες του Παντελεήμονος. Μακαρίζει λοιπόν τον πιστό που φαντάζεται «τους αθλητάς ύδρας», τον Νέστορα χταπόδι και τον Προκόπιο «Βριάρεω κομώντα χειρών πληθύι». Κι η καταμέτρηση δεν εξαντλήθηκε, να σκεφτείτε! Βρέθηκαν επίσης 60 δόντια της Θέκλας, λευκές τρίχες του Προδρόμου και τα γένια νηπίων που κατέσφαξε ο Ηρώδης.

Ετικέτες